Share |

Uusimmat kirjoitukset

  • 9.3.2017Ehdolla kuntavaaleissa - toimivinta Kuopiota rakentamaan!Lue lisää »
  • 26.2.2017Breaking news: Suomeen uusi kyläkoulu - onnea Käärmelahti!Lue lisää »
  • 24.2.2017Kiitos Kuopion rehtoreilleLue lisää »

Ehdolla kuntavaaleissa - toimivinta Kuopiota rakentamaan!

Torstai 9.3.2017 - Aleksi

Tänään on vahvistettu kuntavaalien ehdokasasettelu ja julkaistu myös vaalinumerot - minulle napsahti numero 148.

Olen siis ehdokkaana kuntavaaleissa. Se on minulle jo neljäs kerta, eli kokemusta Kuopion kuntapolitiikasta on kertynyt jo 12 vuoden ajalta. Pohdin pitkään ehdokkaaksi lähtemistä. Polttava halu vaikuttaa ja tehdä töitä yhteisten asioiden parissa motivoi edelleen, joten ehdokkaaksi lähteminen tuntui lopulta hyvältä ratkaisulta.

Yksi päätökseen vaikuttanut seikka on sote- ja maakuntauudistus, joka on Suomen historian suurimpia julkishallinnon reformeita. Näen uudistuksen isona mahdollisuutena luoda kunta uudestaan ja määritellä kunnan olemassa olon tarkoitus uudelleen. Haluan olla omalta osaltani vaikuttamassa tässä historiallisessa vaiheessa, jotta Kuopiosta tulee kaupunkilaisille läheisempi yhteisö sekä elinvoimainen ja viihtyisä, jokaiselle rakas kotikaupunki.

Olen saanut vuosien mittaan hienoja luottamustehtäviä niin Kuopion kaupunkiorganisaatiossa kuin myös maakuntatasolla ja valtakunnallisella tasolla puolueen toimielimissä. Olen niistä erittäin kiitollinen - tehtävät ovat avanneet monenlaisia näkökulmia yhteiskuntaan, luoneet verkostoja eri puolille kaupunkia ja Suomea sekä ennen kaikkea opettaneet ja kasvattaneet päätöksentekijänä. Pyrin hyödyntämään näitä seikkoja parhaani mukaan, mikäli vaalitulos suo minun jatkavan luottamustehtävissä. Kuopio on minulla todella rakas, joten vähempää en voisi antaa kuin parhaani.

Palaan vaaliteemoihini ja visiooni Kuopiosta pitkin kampanja-aikaa. Niistä siis enemmän hieman myöhemmin...

Päätöksentekijänä luottamus on ansaittava joka päivä arkisessa toiminnassa - äänestäjien luottamus mitataan kuitenkin vain vaaleissa. Nämäkin vaalit ovat siis itselleni mittapuu sille, kuinka olen onnistunut palvelemaan kuopiolaisia tehtävistäni käsin. Jos haluat kysyä jotain tai muuten vain jutella, ota reippaasti yhteyttä! Otan myös ilolla kaiken tuen ja avun vastaan vaalityössä - tervetuloa mukaan tekemään yhdessä mukavaa kampanjaa!

Kommentoi kirjoitusta.

Breaking news: Suomeen uusi kyläkoulu - onnea Käärmelahti!

Sunnuntai 26.2.2017 - Aleksi

Tänään oli siitä harvinainen hetki, että vietimme uuden kyläkoulun vihkijäisiä. Aivan oikein. Tässä päivässä voidaan joskus jopa kyläkoulun lakkauttamisen sijaan juhlistaa uutta koulurakennusta.

Tämä varsin poikkeuksellinen hetki vietettiin Maaningan Käärmelahden kylässä, siis Kuopion kaupungissa. Käärmelahden alue on komeaa mäntykangasta lähellä Siilinjärven kuntarajaa. Uusi koulu- ja päiväkoti-investointi sisältyi Kuopion ja Maaningan kuntaliitossopimukseen.

Uusi rakennus pihapiireineen on hieno. Se on modernia opetusympäristöä, jossa lapset ja työntekijät varmasti viihtyvät. Puupaneloitu rakennus istuu hyvin maalaismaisemaan ja uskomme, että kokonaan sääsuojan alla tehty rakennus on laadukas ja kestää pitkään terveellisenä kylän keskuksena – kouluna.

Uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen merkitys kylälle on valtaisa. Se takaa vuosikymmeniksi eteenpäin lapsiperheille tärkeimmän lähipalvelun säilymisen. Silloin voi huoletta tehdä todennäköisesti elämänsä pisimmän ja isoimman investoinnin: oman kodin kylän alueelle.

Kylän elinvoimaisuuden kehittymisen takaa uuden koulun lisäksi huomattavasti parantuneet liikenneolosuhteet uuden kevyen liikenteen väylän myötä sekä kyläalueelle kaavoitetut uudet tontit omakotitalorakentajille. Käärmelahdessa on siis kaikki edellytykset maaseutuasumisen menestykseen. Ja onhan se kaupungillekin tärkeää palveluiden järjestämisen kannalta, että käyttäjiä löytyy reippaasti.

Käärmelahti uuden koulun, uuden kevyen liikenteen väylän sekä uusien kaavoitettujen tonttien kera osoittaa, ettei kuntaliitos ole aina kuolemanisku pienemmälle kuntaliitosalueelle, vaan se voi olla myös iso mahdollisuus. Isolla kaupungilla on huomattavasti laajemmat resurssit, mahdollisuudet ja parempi osaaminen tehdä tämän kaltaisia toimia alueiden elinvoiman kehittämiseksi.

Kuopio on osoittanut, että se on hyvä ja luotettava kumppani, joka pitää sanansa kuntaliitoksissa. Tätä toki edesauttaa se, että yhdistymisestä sovittaessa on selkeä yhteinen tahtotila ja myös selkeästi yhteisesti sovitut linjaukset ja päätökset. Ehkä useampi kuntaliitos on opettanut Kuopiota entistä paremmaksi kumppaniksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos Kuopion rehtoreille

Perjantai 24.2.2017 - Aleksi

Vajaat pari päivää hurahti joka vuotiseen tapaan Pakkaspäivillä näissä talvisissa Tahkon maisemissa, minulle ehkä neljännen tai viidennen kerran. Pakkaspäivät ovat Kuopion perusopetus- ja lukiotoimen seminaari- ja koulutuspäivät joissa suurin osa osallistujista on koulujen ja lukioiden rehtoreita. Me kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsenet ollaan saatu olla myös mukana.

Jälleen kerran oli erittäin tärkeitä aiheita; mm. koulutuspoliittinen ohjelma, ICT kouluilla, modernit oppimisympäristöt sekä koulutusta vuorovaikutustaidoista. Näiden lisäksi aivan yhtä tärkeää on yhdessäolo ja -tekeminen sekä mielenkiintoiset keskustelut, hauskanpitoa ja naurua unohtamatta!

On ollut aivan huippua tutustua näiden vuosien aikana kaupunkimme rehtoreihin niin Pakkaspäivillä kuin kouluvierailuillakin. Meillä on Kuopiossa osaavia, eteenpäin katsovia, innostavia, työstään, pedagogiikasta ja johtamisesta kiinnostuneita rehtoreita - siis sanalla sanoen huipputyyppejä! Teidän kanssa on ollut antoisaa ja ilo työskennellä yhdessä.

Kiitos teille kaikille työstänne kuopiolaisten hyväksi!

Kommentoi kirjoitusta.

"Osaa myös politikoida" - Kaupunkilehti arvioi päättäjiä

Perjantai 10.2.2017 - Aleksi

Kuopion Kaupunkilehti laati arviot johtamani lautakunnan jäsenistä. Pidän hyvänä pyrkimystä arvioida kaupungin päättäjiä kuntavaalien alla, koska kuntalaisille eli äänestäjille ei voi syntyä kovin kattavaa kuvaa eri päätöksentekijöistä pelkästään uutisointeja seuraamalla. Päätöksenteko on paljon muutakin kuin valtuuston kokousten julkinen pintaraapaisu, äänestykset tai valtuustoaloitteet. Tosin täytyy muistaa, että nämäkin arviot ovat joidenkin henkilöiden subjektiivisia arvioita, joista toimittaja tekee synteesin. Täydellinen kuva ei siis ole tämäkään eikä sellaista liiemmin voi tehdä.

Arvio omasta toiminnastani kuului seuraavasti:
"Lautakunnan puheenjohtaja Aleksi Eskelistä (kesk) kuvaillaan korrektiksi ja asialliseksi. Hän antaa tilaa jäsenille, mutta osaa myös rajata keskustelua. Hän tuo lautakunnan näkemyksen virkamiesvalmisteluun ja osaa myös politikoida ja vetää kotiinpäin hienovaraisella tavalla. Eskelinen pitää korostetusti kuntaliitosalueiden puolta. Hän oli Kalevalan koulun lakkautuksen alullepanijoita. Nollasummapelissä lakkautuksesta hyötyvät liitosalueiden kouluhankkeet."

Arvio lienee oikean suuntainen ja näihin olen ainakin pyrkinyt: asialliseen toimintaan, antamaan tilaa jäsenille, rajaamaan tarvittaessa ja viestimään näkemyksiä jo virkamiesvalmisteluun. Hieman hymyilytti, että "osaan politikoida ja vetää kotiinpäin hienovaraisella tavalla". Joku voi ajatella tuon negatiivisena, mutta itse ajattelen, että tätä hyvän poliitikon pitääkin osata tehdä: vaikuttaa ja puolustaa omien äänestäjien etua. Mielelläni pidän kuntaliitosalueiden puolia, mutta yhtälailla olen mielestäni huomioinut kantakaupunkia ja lähiöitä. Kokonaisuus ja kokonaisetu, Kuopion puolien pitäminen on tärkeintä. Vastakkainasettelu eri alueiden välille on turhaa.

Sitä ajatusta kuitenkin pikkasen ihmettelen, että kouluverkostopäätökset olisivat jonkinlaista nollasummapeliä. Toki sekin on kokonaisuus ja esim. kantakaupungissa muutokset vaikuttavat alueen kapasiteettiin ja siten ehkä naapurikouluihin. Kuntaliitosalueille on kuitenkin pitkä matka ja ne ovat sinällään aika erillisiä alueita kouluverkoston näkökulmasta, jonne pitää joka tapauksessa jonkinlaiset koulupalvelut järjestää. En ymmärrä miten esim. Kalevalan yläkouluopetuksen lakkautus olisi vaikuttanut yhteenkään liitosalueen kouluun. Tällä kaudella on ollut kaksi liitosalueen kouluhanketta: Käärmelahden uusi koulu ja Karttulan uusi koulukeskus. Molemmat olivat jo linjattu kuntaliitossopimuksissa ja tuli toteuttaa joka tapauksessa.

Kaudelle osui useampi kouluverkostopäätös ja eivät ne helppoja olleet. Paine kuntataloudessa koko tämän kauden ajan on ollut todella kova. Joitakin lakkautuksia on edessä jatkossakin ja eroavaisuuksia on eri alueiden välillä, mutta isossa kuvassa jatkossa on hyvin eri tyyppinen tilanne kun laskevat oppilasmäärät kääntyvät nouseviin oppilasmääriin ja toivottavasti paine kuntataloudessa helpottaa soten siirtyessä maakunnille. Näin jälkikäteen arvioiden voin kuitenkin puolustaa jokaista tekemääni päätöstä ja näkemystä.

Kuopion Kaupunkilehden näköislehti 11.2.2017

Kommentoi kirjoitusta.

Tuomio

Keskiviikko 9.11.2016 klo 16:54 - Aleksi

”Jotkut oppivat lukemalla, toiset oppivat muiden virheistä, mutta muutamien täytyy itse päästä pissaamaan sähköpaimenen lankaan.” (Tom Lundberg)

Minä nyt menin ja pissasin sähköpaimenen lankaan. Ihan huolella. Elämässä on joskus vaikeita asioita ja päiviä. Tämä päivä on minulle sellainen.

Eräänä syyskuisena sunnuntaina poistuessani vuokramökiltä lähdin ajamaan autolla Tahkon alueella, jolloin hyvin pian lähdön jälkeen poliisi puhallutti minut. Mittauksessa minulla oli 0,33 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa – lain mukaan raja menee 0,22 milligrammassa. Törkeän rattijuopumuksen raja on 0,53 mg, joka tapauksessani ei ylittynyt. Olimme seurueessamme käyttäneet alkoholia edellisenä iltana mökillä ja yöllä baarissa. Ennen lähtöämme mökiltä seurueestamme poistui aiemmin muita autokuntia, joten minulla oli tiedossa se, että tiellä odottaa poliisin ratsia. Tästä tietoisena arvioin alkoholin jo poistuneen verestäni niin, että olisin kykeneväinen kuljettamaan autoa. Tämä arvio osoittautui pahaksi virhearvioksi, jonka poliisin puhallutus osoitti.

Sain tänään käräjäoikeuden päätöksen. Tuomio tuli rattijuopumuksesta ja seuraamuksena on 3 kuukautta ajokieltoa sekä 35 päiväsakkoa, joka tekee kohdallani 1295 euron sakon.

Minulle on ollut aina erittäin tärkeää toimia lain mukaan, mutta myös eettisesti oikein. Tämä on minulle tärkeä periaate elämässä ja pitäähän sitä ihmisen muutenkin käyttäytyä vastuullisesti. Liikenteessä onnistuin tässä 14 vuoden ajan, jolloin minulla on ollut jokin ajokortti. Tätä ennen en ole koskaan saanut sakkoa mistään rikkeestä vaan olen toiminut ja käyttäytynyt vastuullisesti. Siksi olen erittäin pettynyt itseeni, että tämän kerran tein virheen ja toimin vastoin periaatteitani. Onneksi tekoni ei vahingoittanut ketään – ainoa henkilö joka kärsii seuraamukset, olen minä itse.

Kaikki tekevät joskus pienempiä tai isompia virheitä, se on inhimillistä, mutta minulle on selvää, että omista virheistä kuuluu kantaa vastuu – varsinkin kun virheen seurauksena on rikkonut lakia. Kannan vastuun teoistani ja niistä tulevista seuraamuksista ja pidän mielessä Winston Churchillin sanat: ”Viisasta miestä ei tunne siitä, että hän ei tee virheitä, vaan siitä, että hän ei tee samaa virhettä uudestaan.” Otan tämän mahdollisuutena oppia ja kasvaa paremmaksi ihmiseksi. Toimin typerästi, kadun tekoani ja olen siitä erittäin pahoillani.

Pohdin aika pitkään, että kerronko tästä asiasta avoimesti, kun tuomio tulee; kuuluuko asia muille? Kyllähän se hävettääkin. Päätin kuitenkin kertoa. Periaatteenani on aina ollut olla avoin ja rehellinen muille. Mitä sitä tekisi periaatteilla, joista ei ole valmis pitämään kiinni tiukan paikan tullen? Toivon myös, että kertomalla tästä asiasta muilla on mahdollisuus oppia virheestäni, eikä teidän tarvitse tehdä samaa virhettä ja kokea samaa harmitusta (lievä ilmaisu) sekä syyllisyyden tunnetta mitä itse olen kokenut.

Kiitos kaikille läheisilleni ja ystäville, jotka olette ymmärtäneet ja tukeneet sekä auttaneet tarjoamalla kyytiä tai muilla tavoin. Olette korvaamattomia.

-Aleksi

Julkaistu alunperin Facebookissa

Kommentoi kirjoitusta.

Kaikkien rakkaus on yhtä arvokasta

Tiistai 25.11.2014 - Aleksi

Keskustan sivuilla sanotaan: ”Keskusta on arvopuolue. Korostamme jokaisen ihmisarvon tunnustavaa, ihmisten erilaisuuden hyväksyvää ja ihmisten yhteistyötä vaalivaa moniarvoisuutta sekä suvaitsevaisuutta. Meille tärkeitä asioita ovat inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus, työnteko ja yrittäjyys sekä yhteisvastuu ja tasa-arvo.” Aatetta ja arvoja kerrotaan parhaiten kuvaavan vastuullinen vapaus. Visiossa kerromme, että ”Puolustamme ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja kansanvaltaa. -- Politiikkamme on edistyksellistä, omaleimaista ja juurevaa.”
 
Suomen perustuslaissa 2 luvun (perusoikeudet) heti alussa on 6 § Yhdenvertaisuus: ” Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”
 
Perjantaina puolueet ja niiden edustajat pääsevät näyttämään kuinka hyvin aate, arvot ja juhlapuheet muuttuvat käytännön teoiksi. Silloin näemme mikä merkitys perustuslailla ja kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla edustajillemme on.
 
 Minulle tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole omantunnon kysymys. Kysymys on perimmäisistä oikeusvaltion ja yhteiskunnan peruspilareista: ihmis- ja perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä, vapaudesta, inhimillisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Vain näiden varaan voi rakentua toimiva ja eheä yhteiskunta, jossa kaikkien on hyvä olla.
 
 Joku voi sanoa, että eikö tässä työttömyyden ja laman keskellä ole tärkeämpiäkin ja laajempia kansanjoukkoja koskettavia asioita mietittävänä. Meillä on paljon tärkeitä ja isoja kysymyksiä ratkottavana. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole kuitenkaan näiltä asioilta – eikä keneltäkään kansalaiselta ja ihmiseltä pois. Yhteiskunnan sivistyneisyys ja vahvuus mitataan siinä, miten se kohtelee vähemmistöjään. Se kai on sitä sydämen sivistystä. Tällöin pienikin asia on tärkeä asia.
 
 Lainsäädäntö heijastelee ja vaikuttaa yhteiskunnan arvo- ja asennemaailmaan. Se kertoo ihmisarvosta, ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Kansanvaltaa on myös kunnioittaa kansalaisaloitteita. Siksi perjantai on tärkeä päivä.
 
 Kuten arkkipiispa Kari Mäkinen on todennut, päätöstä ei tee kirkko, päätöksen tekee eduskunta. Vaikka kyse on siis maallisesta lainsäädännöstä, ei kirkosta tai Raamatusta, oli arkkipiispan ohje tukeutua kultaiseen sääntöön hyvä: ”Mitä tahtoisitte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. Lisäisin tähän apostoli Paavalin kirjeen korinttilaisille: ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.”
 
Siksi minun Keskustassani kaikkien rakkaus on yhtä arvokasta.

munkepu_yhdenvertaisuus.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Puhe Savonian Varkauden energiatutkimuskeskuksen vihkijäisissä

Torstai 23.10.2014 - Aleksi

Savonia-ammattikorkeakoulun Varkauden energiatutkimuskeskuksen vihkijäiset 23.10.2014
Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Aleksi Eskelisen puhe

 
Arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö
 
Olemme juuri saaneet leikata Savonia-ammattikorkeakoulun Varkauden energiatutkimuskeskuksen vihkinauhan ja nähdä videon tutkimushallin noususta. Rakennustyö on valmistumassa ja laitteita otetaan käyttöön, joten on sopiva aika juhlistaa energiatutkimuskeskuksen tulevaa käyttöönottoa. Uskon tämän olevan tärkeä hetki ja merkkipaalu Savonian toiminnalle Varkaudessa.
 
Toivon oikeastaan tämän hetken olevan käännekohta pitkässä kehityskulussa. Savonian toiminta Varkaudessa ja Varkauden alue ovat käyneet ja käyvät edelleen läpi rajua rakennemuutosta. Se on eittämättä ollut kivuliastakin, mutta olen viime aikoina havainnut signaaleja positiivisesta muutoksesta. Kenties taloustieteestä tuttu ilmiö luova tuho on edennyt täällä uutta luovaan vaiheeseen.
 
Aloittaessamme Savonian nykyisillä luottamushenkilökokoonpanoilla toimikauttamme noin puolitoistavuotta sitten aisti sivusta tulleena pelkoa ja jännitteitä Varkauden toimintojen suhteen – olihan aiempina vuosina käyty kovaa vääntöä kampuksen tulevaisuudesta. Teimme heti kautemme alussa yhtymähallituksen puheenjohtajan Riitta Korhosen kanssa linjauksen, että olemme sitoutuneita Varkauden toimintojen kehittämiseen. Ja niin ovat mielestäni olleet yhtymähallitus ja yhtymävaltuusto kokonaisuudessaan.
 
Tämä energiatutkimuskeskus on yksi Savonian sitoutumisen merkeistä. Olemme maakunnallinen ammattikorkeakoulu, jonka tehtävänä on kehittää koko toiminta-alueen elinkeinoelämää ja osaamista. Varkaus on Pohjois-Savolle elintärkeä teollisuuden ja vientitoiminnan keskittymä. Ilman vahvaa teollisuutta ja vientiä ei maakunta menesty.
 
Merkittävä linjaus Varkaudessa on ollut energia-alan klusterin kehittäminen, johon on liittynyt myös Savonian keskittyminen energiatekniikan koulutukseen Varkaudessa. Globaalissa maailmassa kilpailu on kovaa ja Suomen kaltainen maa voi pärjätä siinä vain parhaalla osaamisella. Pienikin voi pärjätä kun keskittyy omiin vahvuuksiinsa. Suuresta maailmanmarkkinasta riittää tällöin varsin kapeakin segmentti, jossa hakee selkeää kilpailuetua.
 
Parhaan osaamisen luomisessa me Savonia-ammattikorkeakoulussa luotamme tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä opetuksen syvään integraatioon ja vahvaan työelämäyhteistyöhön. Uusi ja uljas energiatutkimuskeskus luo puitteet ainutlaatuiselle tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja oppimisympäristölle. Se luo uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen.
 
Hyvät ystävät
 
Varkauden energiatutkimuskeskus tarjoaa asiakaslähtöisiä energiatutkimus, -testaus ja –kehityspalveluita alueen teknologia-alan yrityksille. Tutkimusympäristöä käytetään myös energiatekniikan koulutuksessa sekä yrityksille räätälöidyissä koulutuksissa.
 
Toivon, että alueen yritykset ja muut toimijat otatte tutkimuskeskuksesta kaiken hyödyn irti! Moderni tutkimusympäristö ja Savonian osaava henkilöstö sekä opiskelijat ovat mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää.
 
Tärkeänä osana tätä ympäristöä ovat myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaryhmä sekä Savon ammatti- ja aikuisopisto SAKKY:n toiminnot. Koossa ovat kaikki elementit rakentaa menestyvä ja maailmanluokan osaamis- ja innovaatiokeskittymä Varkauden energiaklusterin keskukseksi. Tämän keskittymän sydämenä toimii nyt vihittävä energiatutkimuskeskus.
 
Me suomalaiset olemme olleet perinteisesti hyviä ongelmanratkaisijoita, joten edellytykset innovaatioiden synnylle ovat olemassa. Tulosten aikaansaanti edellyttää luottamusta ja sitoutumista sekä hiljaisen tiedon liikkumista toimijoiden välillä. Siksi osaamiskeskittymistä on tullut tärkeitä kilpailukyvyn lähteitä. Tarvitsemme oppimista, vuorovaikutusta, yhteistyötä ja uuden tiedon luontia.
 
Menestyminen edellyttää oppilaitosten, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän välistä verkottunutta yhteistyötä. Siksi toivon, että tästä Osmajoentie 75:n alueesta kehittyy vahva ja monipuolinen huippuosaamisen keskittymä. Savonian ja Sakkyn toiminnot on saatava tiiviimmin yhteen kampukseen ja yritystoimintaa ympärille.
 
Yhteisellä kampuksella saavutetaan ennen kaikkea toiminnallisen yhteistyön hyötyjä. Vetovoimainen oppimisympäristö ja kampus syntyy vain runsaalla, aktiivisella ja monipuolisella toiminnalla. Opiskelijat haluavat pörinää ja laadukkaita palveluita ympärille. Siihen tarvitaan kriittistä massaa.
 
Yhteinen kampus on tärkeä myös taloudellisista näkökulmista. Vaikeina aikoina rahoitusta on leikattu, joten kaikkien toimijoiden resurssit ovat niukat. Tässä tilanteessa ei voi osaoptimoida omaa etua, vaan on löydyttävä ratkaisu, joka on hyvä kokonaisuudelle. Olemme Savoniassa olleet tyytyväisiä Varkauden kaupungin vahvasta mukanaolosta yhteisen kampuksen eteen ja odotamme Sakkylta positiivisia päätöksiä ripeällä aikataululla.
 
Varkauden ammattikorkeakouluopetuksen tilanne on puhututtanut runsaasti Savonian päätöksentekijöitä. On myönnettävä, että tämän vuoden hakijamäärä oli aivan liian alhainen kestävän toiminnan kannalta. Ammattikorkeakoulujen välinen kiristyvä kilpailu resursseista sekä pelkästään tuloksiin perustuva rahoitus tarkoittaa, että suoritusta on parannettava roimasti. Jotta saamme riittävän ja laadukkaan opiskelija-aineksen, on vetovoiman oltava kunnossa.
 
Meitä onkin mietityttänyt mikä on Varkauden amk-opetuksen menestystekijä, mikä erottaa täällä suoritettavat opinnot kilpailevista opiskelumahdollisuuksista?
 
Kilpailevat opiskelupaikkakunnat ovat useimmiten isompia kaupunkeja, joissa on myös tarjolla laajemmin eri opintovaihtoehtoja. Varkaudessa täytyy siis olla tarjolla jotakin erityistä mikä erottaa muista kilpailijoista.
 
Kaikki nuoret tähtäävät opinnoissaan työhön ja työllistymiseen. Opintojen on tarjottava korkean tason osaamista, joka edesauttaa työllistymistä, sekä mielellään jo hakuvaiheessa selkeän näkymän työllistymismahdollisuuksista.
 
Varkaudessa tarjolla olevasta ammattikorkeakouluopetuksesta on rakennettava vahvaan ja ainutlaatuisen yritysyhteistyöhön nojaava kokonaisuus, joka sisältää harjoittelut, opinnäytetyöt ja opintojen jälkeiset työmahdollisuudet.
 
Voisimmeko tarjota Varkauden amk-opiskelijoille ”työllistymistakuun” eli esimerkiksi takuun tietyn mittaisesta työmahdollisuudesta valmistumisen jälkeen? Haastaisin tässä Varkauden alueen yrityksiä miettimään yhteistyötä ja ratkaisuja, jotka olisivat kaikkien edun mukaisia.
 
Varkauden amk-opintojen turvaamiseksi on myös mietittävä polut ja reitit mistä löydämme riittävän ja motivoituneen opiskelija-aineksen. Voisiko Varkauteen rakentaa selkeän tekniikan alaan suuntautuvan koulupolun aina peruskoulusta lähtien jatkuen toisen asteen ammattilliseen- sekä lukiokoulutukseen?
 
Arvoisat juhlavieraat
 
Savonian Varkauden energiatutkimuskeskuksen syntyminen on ollut pitkä prosessi, josta on kiittäminen useita eri tahoja. Kiitän tässä yhteydessä rakennuttamisesta vastannutta Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:tä ja rakentamiseen osallistuneita yhtiöitä sekä rahoitus- ja yhteistyökumppaneitamme Pohjois-Savon ELY-keskusta ja Pohjois-Savon liittoa. Kiitos Savonian päätöksentekijöille eri toimielimissä ja toimivalle johdolle sekä Savonian Varkauden toimijoillemme. Kiitos myös projektipäällikkö Jukka Huttuselle projektitiimeineen sekä kaikille muille energiatutkimuskeskuksen projektiin osallistuneille.
 
Toivotan energiatutkimuskeskukselle ja sen toimijoille sekä käyttäjille positiivista energiaa, onnea ja menestystä!
 

Kommentoi kirjoitusta.

Malttia kouluverkostopäätöksiin

Sunnuntai 9.2.2014 klo 22:26 - Aleksi

Keskustelu Kuopion kouluverkostopäätöksistä on käynyt kiivaana kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksen jälkeen. Valitettavasti monet kommentit ja kirjoitukset osoittavat, ettei lautakunnan päätöstä kunnolla tunneta. Äkkinäisimmät tyrmäykset tulivat jo ennen kuin pöytäkirjassa muste ehti kuivumaan.
 
 
Lautakunta käytti päätöksessä omaa harkintaansa. En näe mieltä lautakuntien olemassaololle, jos niiltä kelpuutetaan kumileimasimena vain yksi ainoa päätös yhdestä vaihtoehdosta. Sen esityksen voivat tehdä virkamiehet virkavastuullaan. Onko lautakunnilla arvoa oman toimialueensa demokraattisena asiantuntijaelimenä, vai halutaanko nojata ainoastaan virkamiesvaltaan?
 
On myös kysyttävä missä vaiheessa lautakunnan tulisi tuoda oma näkemyksensä esiin, jos ei omassa päätöksessään? Jos nähdään mahdollisuus kenties järkevämpään ja pidemmällä aikavälillä isompia säästöjä tuovaan vaihtoehtoon, pitäisikö tämä tuoda esiin vasta kaupunginvaltuuston kokouksessa vai pimittää vaihtoehto valtuutetuilta kokonaan?
 
 
Lautakunnan päätökselle on perätty hintalappua. Mittakaava eri vaihtoehtojen talousvaikutuksista selviää esityslistasta. Tarkempi hintalappu on tulossa, jos on malttia odottaa. Päätöksessä edellytettiin palvelualuetta laatimaan talousvaikutusarviot. Nyt tarkennetut talouslaskelmat tulevat kun asia palaa vielä kertaalleen lautakunnan käsittelyyn – hyvä niin.
 
Säästöjä on syntymässä pehmennetyillä vaihtoehdoilla yli puoli miljoonaa euroa vuositasolla. Säästöt tullevat kaupunkitasoisesti jäämään alle 500 000 euroa vuodessa pienemmiksi kuin lakkautuksilla. Suurin osa vaihtoehtojen eroista syntyy sisäisistä vuokrista. Näistä taas suurin osa on nk. pääomavuokraa eli rahaa, joka kiertää kaupungin tililtä toiselle ennen realisoitumista peruskorjauksen tai investoinnin muodossa.
 
Asetetaan tämä mittakaavasuhteeseen: viime syksynä kaupunginhallitus ja –valtuusto hyväksyivät vuodelle 2013 lisätalousarviot, jotka heikensivät toimintakatetta 17,7 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden ylitykset olivat yhteensä 17,8 miljoonaa euroa. Onko suhtautuminen ylityksiin ollut täysin johdonmukaista?
 
Ymmärrän huolen kuluvan vuoden talousarvion pitävyydestä. Elämä ja talouskurimus eivät kuitenkaan lopu seuraavana vuodenvaihteena. Mielestäni vastuullisten päätöksentekijöiden tulee ajatella kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. Nyt ei kannattaisi tehdä kiireellä päätöksiä, jotka estävät tulevina vuosina järkevien verkostomuutosten ja säästöjen aikaansaamisen.
 
Vuoden 2011 kouluverkostosuunnitelmaa ei tarvitse repiä auki, vaan päivittää vanhalta pohjalta, kuten toimittiin nytkin. Verkostosuunnitelmassa Kettulan ja Pitkälahden koulut eivät olleet lähtökohtaisesti nyt lakkautettavia ja valtuusto päätti tuolloin, että Syvänniemelle rakennetaan uusi koulu.
 
Merkittävästi heikentynyt talous tarkoittaa sitä, ettei vuoden 2011 suunnitelman mukaiseen investointitasoon ole enää varaa. Lähivuosille kasvun ja oppimisen palvelualueella on investointitarpeita jopa noin 70 miljoonan euron edestä. Tämä ylittää selvästi kipurajan. Viimeistään nyt on hyvä tunnustaa tosiasiat.
 
Jos lautakunnalle ei anneta eväitä tarkastella mahdollisuutta välttää tulevia investointeja, tulee sitten myös sitoutua rahoittamaan kaikki tarvittavat investoinnit.
 
 
Ihmettelyä on herättänyt päätöksentekoprosessin eteneminen. En ole toiminut lautakunnan päätöksen esittelijänä ja valmistelijana, mutta asiakokonaisuuteen olen perehtynyt huolella. Lautakunnan päätös pohjautui virkamiesvalmisteluun ja esittelyyn vaihtoehdoista 2. Näissä kakkosvaihtoehdoissa Kettulan koulu muutetaan yksisarjaiseksi (vähentää 2 opetusryhmää) ja Pitkälahteen sekä Syvänniemelle jää 0-2 luokat (vähentävät yht. 6 opetusryhmää).
 
Lisäksi Kettulan koulun osalta myös vaihtoehdon 3 eli yläkouluverkoston ja Kalevalan koulun kysymystä esitettiin tarkasteltavaksi lisää. Halu tehdä lisäselvitystyötä ei tarkoita sitä, ettei lautakunta luottaisi virkamiesvalmisteluun. Lisäaika vaativan selvittelyn tekemiseen olisi tarpeeseen.
 
Kalevalan koulu ei ole tullut sivusta tai yhtäkkiä pöytään. Sisäisesti se oli esillä ensimmäisen kerran joulukuun alkupuolella. Asiaa käytiin läpi vajaa viikkoa ennen kokousta lautakunnan keskustelutilaisuudessa, ei siis vasta muutamaa tuntia ennen kokousta. Toisaalta ei ole ennenkuulumatonta, että tarkat kirjalliset muutosehdotukset tulevat esiin vasta kokousten aikana.
 
 
Lautakunta ei ole tehnyt esitystä Kalevalan koulun lakkauttamisesta, vaan haluaa yksinkertaisesti selvittää vaihtoehtoja. Vaihtoehtojen ja lisätietojen vaatimista päätöksentekoon pidän järkevänä.
 
Kehitysvammaisten opetusta ei olla siirtämässä pois Pohjantieltä ja sillä spekulointi tässä vaiheessa on turhaa. En usko, että lautakunta haluaisi siirtää kehitysvammaisten tai autistien opetusta tai, että tälle olisi edes tarvetta.
 
Uskon, että koillisella alueella on löydettävissä useita erilaisia vaihtoehtoja ja niiden variaatioita.
Jos Kettulan koulu säilytetään, olisi siellä tilaa kasvattaa oppilasmäärää. Lisäksi on esimerkiksi järkevä selvittää Pohjantien laajennusmahdollisuudet ja voidaanko Kalevalan peruskorjaus tai korvaava uudisrakennus toteuttaa tarvittaessa pienemmässä mittakaavassa. Nämä olisivat huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja kuin ison koulun mittava peruskorjaus.
 
Tuntuisi hölmöltä laittaa tyhjäksi toimivia ja terveitä tiloja, joissa ei ole tällä vuosikymmenellä peruskorjaustarpeita ja samaan aikaan siirtää oppilaita kouluun, jossa on akuutti peruskorjaustarve. Kenenkään etu ei ole pitkittää huonokuntoisen koulun käyttöikää ja kasvattaa riskejä. Tarvitaan tilankäytön optimointia ja järkevöittämistä, jotta tarvittavat investoinnit voidaan turvata.
 
Päätöksenteossa tulee huomioida myös mahdolliset tulevat Kalevalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistöjärjestelyt. Niistä tulisi erityisen haastavat ja mahdollisella Kettulan koulun lakkautuksella olisi tähän vielä negatiivinen vaikutus.
 
Täytyy myös muistaa, että lautakunnan esittämässä vaihtoehdossa alakouluverkko säilyy lähes nykyisellään. Tällä on merkittävä vaikutus eri kaupunginosien kehitykseen ja perheisiin.
 
Näissä tilanteissa on pakko punnita eri vaihtoehtojen välillä: haluammeko pidentää alakoululaisten eli pienimpien lasten koulumatkojen pituutta vai pidentää kohtuullisuuden puitteissa yläkouluikäisten koulumatkoja? Esimerkiksi Kalevalan ja Hatsalan koulujen välimatka on rapiat kaksi kilometriä.
 
Huomioitava seikka on sekin, että kuluvan vuoden aikana pitäisi ratkaista Musiikkilukion ja Minna Canthin lukion yhdistäminen eli ns. MIT-lukion kohtalo. Se vaikuttaa Minna Canthin kautta yläkoulupaikkoihin.
 
Toisaalta päätettäväksi tulee myös Jynkän uusi koulukeskus, jolla on heijastusvaikutuksensa mm. Neulamäen yhtenäiskouluun. Maltti kouluverkostopäätöksissä nyt alkutalvesta antaa mahdollisuuden tarkastella päätökset laajemmassa kokonaisuudessa ensi syksynä.
 
 
Joissakin puheenvuoroissa on perätty rakenteellisia muutoksia ja olen tästä tarpeesta samaa mieltä. Lautakunnan esitys sisältää rakenteellisia muutoksia jo ensi lukuvuodelle ja hakee pohjaa vielä isommille hallituille rakenteellisille muutoksille siitä eteenpäin.
 
Kouluverkostossa asioilla on monta puolta, eikä säästöjä etsittäessä kivuttomia ratkaisuja ole olemassa. Kasvun ja oppimisen lautakunta käytti kokonaisharkintaa ja –näkemystä päätöksessään.
 
Kukaan lautakunnan jäsenistä ei ole halunnut pelata asialla mitään, erityisesti näin vakavassa asiassa, vaan pyrkiä koululaisten, kaupunkilaisten ja veronmaksajien kannalta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pitkällä aikavälillä. Muunlaiset väitteet ovat päätöksentekijöiden aitojen mielipiteiden vähättelyä.
 
Erityisen vaikeina aikoina päätöksentekijöiden on kysyttävä, onko meillä varaa mennä siitä mistä aita on matalin. Jos vaikuttavampia ratkaisuja on löydettävissä, ne kannattaa selvittää huolella, vaikka se tietäisi haastavia uudelleenjärjestelyjä. Erilaisia vaihtoehtoja voi löytyä, jos on tahtoa tutkia asiaa ennakkoluulottomasti.
 
 
Aleksi Eskelinen (kesk.)
puheenjohtaja
Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunta
 
Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Savon Sanomissa 9.2.2014

Kommentoi kirjoitusta.

Savon Hillary Clinton

Lauantai 21.9.2013 klo 17:44 - Aleksi

Keskustanuoret ovat ison ja tärkeän päätöksen edessä kun he valitsevat liittokokouksessa Mikkelissä lokakuun lopulla uuden puheenjohtajan vetämään Suomen Keskustanuoria. Samalla valitaan myös liitolle varapuheenjohtajat ja puolet liittohallituksen jäsenistä sekä päätetään uudesta periaateohjelmasta. Liittokokousedustajat ovat siis vaativan tehtävän edessä. Kaikki valinnat ja päätökset ovat tärkeitä, mutta erityinen merkitys on puheenjohtajalla. 

Puheenjohtaja on järjestön johtohahmo ja kuten puolueissakin, tärkein kasvo ja käyntikortti liikkeestä. Suomen Keskustanuorten puheenjohtajuus on erittäin vaativa tehtävä. Kasvattava vaikutus näkyy, sillä Keskustanuorten puheenjohtajat ovat toimineet merkittävissä rooleissa suomalaisessa yhteiskunnassa myöhemmällä iällään. Puheenjohtajalistan historia on vakuuttava: Johannes Virolainen, Esko Aho, Matti Vanhanen, Olli Rehn, Anu Vehviläinen ja Antti Kaikkonen muutamia mainitakseni. 

Olen toiminut Keskustanuorissa lähes kymmenen vuotta ja nähnyt tänä aikana kolmen puheenjohtajan toimintaa. Minulla on ollut etuoikeus tutustua varsin hyvin näihin henkilöihin. Perttu Nousiainen toimi samaan aikaan kuopiolaisessa kunnallispolitiikassa, Tuomo Puumalan työskentelyä seurasin liittohallituksen jäsenenä ja Antti Kurvisen kanssa toimimme läheisessä yhteistyössä kun olin liiton varapuheenjohtajana mukana Antin johtamassa puheenjohtajistossa. 

Tänä aikana on muuttunut paljon ympäröivässä yhteiskunnassa ja Keskustanuorissa. Keskustanuoret on mennyt oikeaan suuntaan ja puheenjohtajat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia. Ehkä merkittävimpänä kehityksenä pidän sitä, että keskustanuoret ovat nyt ehkä yhtenäisin joukko kuin pitkään, pitkään aikaan. Näin ei ole aina ollut ja saavutus on hyvin arvokas. Huonoa esimerkkiä voi tarkastella tänä päivänä vaikkapa ystävistämme oikealta. 

Kun Keskustanuorten uutta puheenjohtajaa, Antin seuraajaa valitaan, oleellinen kysymys jäsenistön mielissä tietenkin on; mitkä ovat hyvän puheenjohtajan ominaisuudet? Mitä puheenjohtajaehdokkaalta vaaditaan, jotta menestyksen eväät ovat olemassa? Pitkän ja monipuolisen kokemuksen pohjalta uskallan sanoa oman näkemykseni asiaan. 

Johtajalta vaaditaan aina persoonaa ja karismaa – sopivaa rosoisuutta ja tarttumapintaa. Sosiaalisia taitoja ei voi liiaksi korostaa. Puheenjohtajalla tulee olla esiintymistaitoa monenlaisissa tilanteissa ja kykyä verkostoitua. Se edellyttää helposti lähestyttävyyttä sekä luonnollista vuorovaikutusta. On tärkeää olla läsnä. 

Vaikka puheenpartta täytyy osata käyttää, on kyky kuunnella aina tärkeämpi. Tuntosarvien tulee olla herkät, kun yrittää aistia ihmisten aatoksia ja tuntemuksia. Monista viesteistä täytyy lopulta vetää koonti ja tulkita oikeat johtopäätökset. 

Politiikka ja järjestötyö ovat kaukana yksilölajeista. Hyvä puheenjohtaja on joukkuepelaaja ja kippari, joka innostaa ja kannustaa sekä yhdistää erilaisia ihmisiä puhaltamaan yhteiseen hiileen. Viisas johtaja uskaltaa aina nostaa vielä itseään viisaampia rinnalleen, myös eri mieltä olevia. Tarvitaan kykyä ymmärtää erilaisuutta ja nähdä moninaisuus rikkautena. Useista väreistä syntyy voimaa. 

Keskustanuorten puheenjohtajana joutuu takuulla vaikeisiin, tiukkoihin ja hankaliin paikkoihin. Riittämättömyyden tunne on lähes aina läsnä. Paineita ja stressiä täytyy vain yksinkertaisesti sietää ja pitää pää kylmänä, vaikka kuinka meinaa epätoivo iskeä ja hajottaa. Monin paikoin tarvitaan myös neuvottelu- ja sovittelutaitoja. Kyky tehdä päätöksiä ja seistä yhteisten linjausten takana ei varmasti ole pahitteeksi. 

Puheenjohtajalla on aina myös roolinsa järjestöjohtajana. On välttämätöntä tuntea ”omansa”, olla kokemusta ja tietoa missä tilassa järjestö makaa. Niin esimerkiksi viime vuosien strategiatyössä kuin myös brändityössä puheenjohtajan näkemyksellä on ollut painoarvoa – ja sitä näkemystä järjestön kehittämisestä odotetaan. 

Kun on kyse poliittisesta järjestöstä, on lienee itsestään selvää, että poliittisella osaamisella ja tietynlaisella hoksnokalla on oleellinen merkitys. Laajaa tietämystä eri politiikan sektoreista tarvitaan, mutta kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea. Fiksu johtaja jakaa vastuuta ja käyttää hyväkseen roolituksia. Tänä päivänä muutosvauhti on valtava, joten ehkäpä tärkeämpää kuin se mitä tietää juuri nyt, on kyky omaksua ja sisäistää uutta tietoa. Monisyinen yhteiskunta vaatii kokonaisuuksien hahmottamista ja suomalaisen arjen tuntemusta. Eikä riitä, että tuntee vain kotimaan kehittämistarpeet, täytyy myös tuntea Eurooppa- ja kv-politiikkaa. 

Ja lopuksi, mistään edellisistä ei ole hyötyä, jos ei omaa suurta motivaatiota, tahtoa, heittäytymistä ja halua kovaan työhön. 

Listaa voisi jatkaa miltei loputtomiin. Rehellistä onkin myöntää, ettei täydellistä ehdokasta ole olemassa ja messiasta on turha haikailla. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kukaan ei ole ”valmis paketti”. Jokainen puheenjohtaja on kasvanut isoin harppauksin toimikautensa aikana. Oleellista onkin, minkälainen kasvu- ja kehityspotentiaali valittavalla puheenjohtajalla on. 

Viime keväänä ja alkukesästä Keskustanuorten kentällä käytiin laajaa pohdintaa, ketkä olisivat hyviä puheenjohtajaehdokkaita. Kun itse ryhdyin pohtimaan asiaa, nousi nopeasti mieleeni yksi nimi. Eikä tähän tarvittu edes ehdotuksia muilta tai henkilön itsensä omaa pohdintaa. Kun minulta kysyttiin asiasta, oli helppo todeta, että Sallamaarit Markkasella on kaikki edellytykset olla uusi Keskustanuorten puheenjohtaja. Hän täyttää edellä luettelemiani kriteereitä. 

Tunnen Sallamaaritin varsin pitkältä ajalta, jo ennen kuin hän tuli mukaan Keskustanuorten toimintaan viitisen vuotta sitten. Räiskyvä persoona, tasaisesti kehittyneet poliittiset tiedot ja taidot, kokemuksen myötä syntynyt osaaminen ja jo osoitetut näytöt aiemmissa tehtävissä antavat erinomaisen lähtökohdan. 

Esimerkkejä voisi kertoa useita, mutta hyvin tehty työ kolmen vuoden ajalta Pohjois-Savon Keskustanuorten puheenjohtajana toimii ehkä parhaimpana osoituksena Sallamaaritin kyvykkyydestä. 

Tänä aikana tapahtui merkittävä rakenteellinen muutos, kun Pohjois-Savon ja Ylä-Savon piirit yhdistyivät. Yhdistyminen sujui hyvin ja on vahvistanut toimintaa molemmilla alueilla. Riutumassa ollut toiminta Ylä-Savossa on elpynyt hyvässä yhteistyössä. Hyvä esimerkki sai myöhemmin ”ukkopiirit” seuraamaan perässä. 

Toiminta Pohjois-Savossa kaiken kaikkiaan aktivoitui ja monipuolistui Sallamaaritin puheenjohtaja-aikana. Ennen toimintaa oli lähinnä maakuntakeskuksessa Kuopiossa, nyt tapahtumia ja toimijoita on ympäri maakuntaa. Viime kuntavaaleissa nuoria ehdokkaita oli ennätysmäärä ja ehdokkaita löytyi jokaisesta kunnasta. 

Tänä aikana uusia toimintamuotoja ja ideoita on kokeiltu ennakkoluulottomasti – osa on osoittautunut toimiviksi ja luonnollisesti osa on jäänyt kokeilun asteelle. Hyvä pöhinä Pohjois-Savossa on näkynyt laajasti. Sallamaarit oli tärkeässä roolissa, kun vaihtoehtoja toiminnanjohtajien työn kehittämiseksi haettiin rohkeasti Itä-Suomen tiimimallissa – siitäkin on kertynyt arvokasta kokemusta. Esimiesasema järjestön sisällä on antanut Sallamaaritille hyvän kuvan työntekijöiden aseman hyvistä puolista ja kehittämisen paikoista. 

Olemme tehneet Sallamaaritin puheenjohtajakampanjaa jo hyvän aikaa. Kampanjan kuluessa oma uskoni on vain vahvistunut. Meillä on ollut innostunut ja hauska tekemisen meininki. Sallamaarit on osoittanut, että Keskustanuoret saisi hänestä oivallisen puheenjohtajan, jolla on potentiaalia kasvaa toimessaan. 

Eräs tukijoista totesi Sallamaaritin olevan kuin Savon Hillary Clinton; laajasti ja eri ryhmissä luottamusta herättävä, määrätietoinen, empaattinen, kuunteleva ja innostava poliitikko. Vertaus on osuva. Itse voisin lisäksi verrata Sallamaaritia Savossa asuneeseen vahvaan naiseen, Minna Canthiin. Myös Sallamaarit on rohkea, avoin, aito ja vahva nainen, jolla yrittäjyys ja kova työnteko ovat verissä. Johtamiskyvyt ja toimintaperiaatteet osuvat kohdilleen. 

Keskustanuoret ovat onnellisessa asemassa, kun heillä on liittokokouksessa laaja joukko hyviä vaihtoehtoja, joista valita seuraava puheenjohtaja. Keskustanuoret ja liittokokousväki ovat aina aiemminkin kyenneet tekemään hyviä valintoja ja löytämään sopivimman ehdokkaan. Näin tapahtuu varmasti nytkin – valitsijoissa asuu suuri viisaus. 

Toivotan kaikki halukkaat lämpimästi tervetulleeksi mukaan tekemään Sallamaaritin kampanjaa! 

Aleksi Eskelinen, Kuopio
SM-liigan kampanjapäällikkö

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustanuoret, puheenjohtajavaali, Sallamaarit Markkanen

Puhe Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa

Maanantai 16.9.2013 klo 13:30 - Aleksi

savonia_logo.jpg

Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaiset 16.9.2013

Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän yhtymävaltuuston puheenjohtaja Aleksi Eskelinen

Arvoisat lukuvuoden avajaisten juhlaväki, kansanedustajat, Savonian johto ja luottamushenkilöt, yhteistyökumppaneidemme edustajat, Savonian henkilöstö ja opiskelijat, hyvät naiset ja miehet. 

Tervetuloa Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisiin. 

Vajaa puoli vuotta sitten uuden yhtymävaltuuston ensimmäisen kokouksen alkajaisiksi lainasin latinankielistä sanontaa, jonka käännös kuuluu näin: ajat muuttuvat ja me muutumme niiden mukana. Muutos on teema, joka kuvasi erinomaisesti kevätlukukauttamme ja tulee olemaan vahvasti läsnä myös tulevina kuukausina ja vuosina. Ammattikorkeakouluinstituutio ja Savonia ovat historiansa suurimman muutoksen keskellä. 

Alkuvuosi oli hyvin työntäyteinen. Uudet päättäjät kuntayhtymän toimielimissä hyppäsivät liikkuvaan junaan ja on rehellistä sanoa, että moni asia oli enemmän tai vähemmän solmussa. Tärkeitä ja vaikeita asiakokonaisuuksia oli ratkaistava nopealla aikataululla. Se vaati paljon venymistä ja pitkiä päiviä niin luottamushenkilöiltä kuin myös johdon ja hallinnon henkilöstöltä. 

Olen äärettömän ylpeä siitä kuinka onnistuimme voittamaan nämä haasteet. Yksi asia kerrallaan, pala palalta asiat selkiytyivät ja löysimme vastauksia, vaikka helppoa tai kivutonta se ei ollut. Mielestäni turbulenttinen Savonia-laiva on vakautunut selvästi viimeisen puolen vuoden aikana ja olemme saavuttaneet paremman työrauhan. Lämmin kiitos tästä kaikesta kuuluu päättäjille, johdolle, hallinnolle, henkilöstölle ja sidosryhmille. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin – ilman kevään päätöksiä alkava syksymme olisi huomattavasti kimurantimpi. 

Kevään ja alkukesän aikana hyväksyimme uuden strategian ja päätimme merkittävistä muutoksista. Tiivistämme toimitilojamme Kuopiossa huomattavasti siirtyessämme kahden kampuksen malliin. Tästä päättäessään yhtymävaltuusto linjasi myös kaukaisemman tulevaisuuden suuntaviivoja ilmaistessaan tahtotilan yhden kampuksen mallista. Etenemme Kuopion kampusasiassa siis maltillisesti ja asteittain, mutta määrätietoisesti. 

Merkittävä muutos on tapahtumassa myös henkilötasolla, kun pitkäaikainen rehtorimme ja kuntayhtymän johtaja Veli-Matti Tolppi on päättänyt ansiokkaan työrupeaman Savonian johdossa. Kiitos Veli-Matille hyvästä työstään Savonian eteen. Jatkaja löytyi talon sisältä ja Mervi Vidgrén on jo ottanut homman haltuun vs. rehtorina. Johtajavaihdos on sujunut sutjakkaasti ja hyvässä yhteistyössä. 

Kevään ja kesän päätökset erityisesti kampusasian osalta purkivat padon, joka on hidastanut tai jopa estänyt Savonian kaikkea muuta kehittämistä. Padon murtumisen jälkeen Savonialla on edessä iso liuta lisää merkittäviä päätöksiä ja muutoksia, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Töitä ja uurastamista on tiedossa siis jatkossakin. Jo huomisessa kokouksessaan yhtymähallitus käy pitkän listan kimppuun, johon kuuluu muun muassa toimilupahakemuksesta päättäminen, Savonian yhtiöittämisen valmistelu sekä johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen uudistaminen. Isoja kokonaisuuksia kukin, jotka linkittyvät toisiinsa. 

Toimilupahakemuksen sisällä linjaamme monia tärkeitä asioita, kuten tulevat koulutusvastuut, toimintapaikkakuntamme ja edellytykset kestävälle taloudelle sekä laadukkaalle toiminnalle. Olemme sitoutuneita jatkamaan kaikilla nykyisillä kampuspaikkakunnilla, Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Keskeiset muutokset pohjaesityksessä ovat, että luovumme toimintaterapian koulutusvastuusta ja tuotantotalouden koulutus liitetään osaksi kone- ja valmistustekniikan koulutusta. 

Tämä voi ulkopuoliseen korviin kuulostaa vähäiseltä kun rakenteellisia uudistuksia perätään ja ammattikorkeakouluilta vaaditaan syvempää keskinäistä työnjakoa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Savonia on ollut edelläkävijä yhdessä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa Itä-Suomen ammattikorkeakoulut –yhteistyössä. Olemme siis jo toteuttaneet sitä, mitä nyt vaaditaan kaikilta. Tämä tulee ottaa huomioon toimilupahakemuksia arvioitaessa, mielellään palkitsemalla, eikä vaatia mallioppilaalta yhä vain entistä enemmän. Strateginen ISAT-kumppanuus on toiminut ja tuottanut tulosta kenties ilman yhdistymisten tuomia haittapuolia. Savonialla on jatkossa strategiset kumppanuudet sekä Karelian, että Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. 

Keskeisenä tavoitteena toimilupaprosessissa on varmistaa Savonialle uusi pysyvä toimilupa. Ratkaisut tämän eteen eivät ole helppoja ja joudumme tekemään myös luopumispäätöksiä. On kuitenkin parempi päättää asioista itse kuin siirtää päätösvalta Helsingin Meritullinkadulle Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Jotta asiat ovat jatkossakin omissa näpeissämme, meidän tulee onnistua nyt ja saavuttaa pysyvä toimilupa. 

Onnistuminen edellyttää paitsi itse hyvää toimilupahakemusta, mutta myös yhteistuumaisuutta, hyvää yhteistyötä Savonian sidosryhmien kanssa ja vaikuttavaa edunvalvontaa. Teitä kaikkia tarvitaan tässä. Vain ammattikorkeakoululla, joka pystyy tehokkaasti korkeatasoiseen ja laadukkaaseen opetukseen sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, on tulevaisuutta tässä maassa ja kyky tuottaa huippuosaamista sekä lisäarvoa omalle maakunnalle, alueelle ja maalle. Savonia on ollut tällainen ammattikorkeakoulu ja uskon, että se on sitä jatkossakin entistä vahvemmin. 

Useat muutokset Savoniassa liittyvät ammattikorkeakoulu-uudistukseen ja talouden niukkenemiseen. Uudistaminen on välttämätöntä, mutta valitettavasti ammattikorkeakoululain uudistamista ja siihen liittyviä prosesseja leimaa kiire. Toivottavasti tämä ei tarkoita huonompaa laatua. 

En malta olla vertaamatta ammattikorkeakoulu-uudistusta muutaman vuoden takaiseen yliopistouudistukseen. Siinä uudistuksessa yliopistoihin pumpattiin merkittävästi lisää rahaa ja nykyiset leikkaukset yliopistojen rahoitukseen ovat olleet maltillisia. Ammattikorkeakouluilta vaaditaan uudistuksen jälkeen entistä parempaa laatua, mutta samaan aikaan rahoitusta leikataan merkittävästi, jopa lähes viidenneksellä. Tässä on räikeä ristiriita. 

Suomen kilpailukyky on rapautunut, teollisuuden rakenteelliset muutokset sekä koveneva kansainvälinen kilpailu vievät meiltä työpaikkoja ja mureneva tulopohja yhdessä ikääntyvän väestön kanssa uhkaa koko Suomen hyvinvointimallia. Vaikka julkinen talous on kuilun partaalla, olisi nyt paikka tuntuville tulevaisuuspanostuksille. 

Tarvitsemme jokaisen nuoren osaamisen käyttöön, vieläpä entistä korkeatasoisempana, ja uusia tuotteita, jotka käyvät kaupaksi Suomesta maailmalle. Samalla tarvitsemme uusia keinoja julkisten hyvinvointipalvelujen parantamiseksi ja tehostamiseksi. Tämä edellyttää satsauksia osaamiseen sekä TKI-toimintaan, joten ammattikorkeakouluilla on iso rooli. 

Näihin isoihin haasteisiin meidän on lähdettävä Savoniassa vastaamaan. Muutoksissa tunnetaan helposti epävarmuutta, pelkoja ja uhkia. Tämä on inhimillistä. Ajattelen, että se mihin uskomme ja mitä näemme, myös suuriltaosin toteutuu. Sen vuoksi meidän täytyy nähdä ennen kaikkea mahdollisuuksia sekä uskoa menestykseemme ja itseemme. Tämä kai on yksinkertainen keino pärjätä muutosten keskellä. 

Edessämme on uuden Savonian tekeminen. Sen synnyttäminen ei tapahdu keisarileikkauksella, eikä toivottavasti myöskään pihtisynnytyksellä. Toivon, että tämän uuden Savonian kulmakiviä ovat rohkeus, luovuus, kokeilevuus ja edelläkävijyys. Toivon, että uusi Savonia tunnistetaan muun muassa sellaisista arvoista kuin avoimuus, luottamus, yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen. 

Tämän kaiken keskellä meidän on muistettava ja pidettävä kirkkaana mielessä se, miksi Savonia on olemassa, miksi me tätä työtä teemme ja mikä on oleellista. Savonialle kaiken keskiössä on opiskelija. Lopetankin Minna Canthin seuraaviin sanoihin:

”opetuksen tarkoituksena tulee olemaan, - ei läksyt, ei tutkintojen suorittaminen eikä virkaan pääsy – vaan yksinkertaisesti hyvien, ahkerien ja tervejärkisten ihmisten kasvattaminen”.

Kommentoi kirjoitusta.

SDP:n asetelma täynnä tuskaa

Perjantai 2.8.2013 klo 15:28 - Aleksi

Yle Uutisten tuore gallup antaa mielenkiintoiset lähtökohdat käynnistyvälle politiikan syksylle. Paineet hallituspuolueissa, erityisesti SDP:ssä, eivät ole missään määrin vähenemään päin. 

SDP mitautti heinäkuussa kaikkien aikojen alhaisimmat kannatusluvut. Kaikki hallituspuolueet kärsivät laskevasta kannatuksesta, mutta SDP pärjää erityisen huonosti. 

Hallitusvastuun lisäksi syitä on siis muitakin. Puheenjohtaja Urpilainen ei ole sittenkään saavuttanut uskottavuutta valtiovarainministerinä. Suomalaiset eivät näe häntä sopivana valtakunnan johtavaksi poliitikoksi ykkös- tai kakkospestiin. Vakuustemput ja täti tiukka –kikat lämmittivät vain hetken. Viime eduskuntavaalien alla annetulle mielikuvalle SDP:n eurokriisipolitiikasta ei ole olemassa katetta. 

Merkittävin ongelma on, ettei SDP tarjoa vastausta ja vaihtoehtoa Suomen pelastamiselle. SDP nähdään jarrupuolueena, ei uudistajana ja edistyksen eteenpäin viejänä, jota Suomi nyt kaipaa. Tällä hetkellä keskustan on ottanut aseman johtavana edistys- ja uudistuspuolueena. 

Eurolupausten lisäksi työuralupaukset toivat SDP:lle kannatusta viime vaaleissa, joka nosti osaltaan SDP:tä hallitukseen. Nyt näistä löperöistä lupauksista kannetaan hintaa. ”Ei eläkeiän nostolle” kahlitsi moukarin SDP:n jalkaan, joka lyö nyt omille kintuille. Suomalaiset näkevät rakenteellisten uudistusten tarpeen entistä enemmän, mutta SDP on rajannut itsensä pois tarjoamasta tähän vastausta. 

Edellä olevan lisäksi SDP:n asetelman tekee tuskaiseksi se, että kokoomukselle nykyinen puolueiden kannatusjärjestys kelpaa paljon paremmin. SDP ei voi kiristää kokoomusta hallituksen hajottamisella ja uusilla vaaleilla, koska se tietäisi armotonta turpaan ottoa vaaleissa. 

Kokoomukselle uudet vaalit eivät sen sijaan olisi katastrofi. Suomen nykypolitiikassa kahden perättäisen pääministerikauden saavutus on jo pieni ihme. Matti Vanhasen johtamalta keskustalta se onnistui nippa nappa hyvässä talouskehityksessä. Nykyisen tilanteen ja lähitulevaisuuden talousnäkymien keskellä toinen pääministerikausi kokoomukselle on erittäin epätodennäköinen myös normaalilla juoksutuksella eli eduskuntavaaleilla vuonna 2015. 

Vahvalla kampanjakoneella ja vahvan kannatuksen jälkihöyryillä kokoomus voisi kuitenkin varmistaa toiseksi suurimman puolueen aseman eli valtiovarainministerin paikan. Kokoomus olisi ennätysmäisellä tavalla jälleen hallituspuolue, joka suurimman hegemonian jälkeen varmasti tyydyttäisi kun presidenttikin on omasta leiristä. Ja mikä tärkeintä, syntyisi uudestaan keskustan johtama sinivihreä hallitus, jota kokoomuslaiset tuntuvat rukoilevan takaisin nykyisen hallituskokemuksen myötä. 

Ainoa ongelma ennenaikaisissa vaaleissa olisi Kataisen komissaaripesti. Ehkäpä ennen kuin Katainen päättäisi hallituksensa eroilmoituksen kiikuttamisesta veli Niinistölle, hän pirauttaisi Juha Sipilälle ja kertoisi, että uudet eduskuntavaalit tulevat eurovaalien yhteydessä, jos Sipilä lupaa Kataiselle komissaarin paikan keskustan vaalivoitosta huolimatta. Katainen näyttäytyisi isänmaan suurena ystävänä, kun hän nöyrtyy uusiin vaaleihin maan pelastamisen edestä. 

Tällä spekuloinnilla haen vain sitä, että asetelma kokoomuksen ja SDP:n välillä on se, että kokoomus on niskan päällä ja siten hallituksen politiikkaratkaisuilla SDP näyttäytyy kokoomuksen apupuolueelta hallituksessa, jonka ainoa iso yhteinen tavoite on lahdata kaksi kolmasosaa Suomen kunnista. 

Miten SDP voisi nousta alhosta näin surkeista asetelmista käsin? Ratkaistavana on tuplakysymys kuten Suomella; suhdannetilanne on heikko, mutta erityisesti ongelmana on rakenteellinen kannatusvaje ja heikentynyt kilpailukyky. 

Edessä on siis pitkä tie ja onnistumiseen tarvitsee hyviä vastauksia useisiin eri kysymyksiin. Ehkäpä hyvä alku voisi kuitenkin syntyä näistä lähtökodista: 1) tosiasioiden tunnustaminen, 2) itsensä likoon laittaminen vain Suomen parasta ja kokonaisetua ajatellen, ei taktikointi motivaattorina oman kannatuksen maksimointi. Jos kantona kaskessa olevien onnettomien vaalilupausten heittäminen unholaan ei muutoin onnistu, täytyy vaihtaa puheenjohtajaa, jotta uusi puoluejohtaja voi kuitata lupaukset menneen puoluejohdon aikaisina.

Kommentoi kirjoitusta.

Mykistyttävän paljon ääniä - iso kiitos luottamuksesta!

Maanantai 29.10.2012 klo 16:06 - Aleksi

Kävin kuntavaaleihin luottavaisin mielin ja uskoin hyvään tulokseen. Sunnuntai-illan vaalitulos kuitenkin yllätti ja mykisti - näin isoa äänimäärää en osannut odottaa!

466 äänen mandaatti on todella vahva ja sillä on hyvä lähteä hoitamaan kuopiolaisten asioita. Iso ja lämmin kiitos luottamuksestanne!

Olo tuloksesta on iloinen, onnellinen, kiitollinen ja nöyrä.

Vahva mandaatti antaa myös ison vastuun. Töitä riittää tehtäväksi valtaisasti, jotta pystyisin olemaan jokaisen äänen arvoinen. Pieneksihän siinä ihminen itsensä tuntee, mutta olen luottavaisin mielin edelleen myös tulevan suhteen. Ainakin parhaani teen ja enemmänkin!

Keskusta kävi kovan kamppailun kokoomuksen kanssa Kuopion ykköspaikasta. Kisa oli rehti ja reilu kaikkien puolueiden kesken. Jäimme tällä kertaa niukasti toiseksi. Se tietysti hieman harmittaa, mutta tyytyväinenkin kokonaisuuteen voi olla!

Mielestäni keskusta sai todella osaavan ja hyvän kokoonpanon valtuustoryhmäksi, kuten myös kokonaisuudessaan tulevaksi luottamushenkilöiden joukkueeksemme. Niin hyviä ehdokkaita meiltä löytyi, olen siitä vilpittömästi iloinen ja onnellinen! Meillä on nuoruutta ja kokemusta, naisia ja miehiä, ihmisiä erilaisista taustoista ja erilaisilla vahvuuksilla.

Äänestysprosentti jäi hyvin alhaiseksi niin Kuopiossa kuin koko maassakin. Se on todella harmillista. Kaikki valtuustopaikat tulevat kuitenkin täytetyiksi, äänesti sitten kuinka moni tahansa. Olisi äärettömän tärkeää, että kaikkien ääni ja viesti kuuluu vaaleissa. Tässä meillä riittää kaikilla tekemistä! Erityisesti kuntaliitosalueiden osalta on valitettavaa, jos liitoksesta protestointi tapahtuu jättämällä äänestämättä. Se ei auta tärkeässä liitostilanteessa puolustamaan liittyvien kuntien palveluita.

Vaikuttaminen on yhteistyötä ja yhdessä tekemistä - kukaan ei ole yksin mitään. Tarvitsen jokaista kannustamaan ja kritisoimaan, antamaan palautetta, tuomaan vinkkejä ja viestiä kuopiolaisilta arjen tasolta.

Olettehan aktiivisesti yhteydessä koko vaalikauden ajan! Tehdään positiivisempia valintoja jokaisena päivänä! :)

Kommentoi kirjoitusta.

Päivän positiivisempi valinta: äänestä!

Sunnuntai 28.10.2012 klo 17:01 - Aleksi

Äänioikeus on mielettömän tärkeä asia, jota me emme aina osaa ja muista arvostaa riittävästi. Äänioikeus ei ole itsestäänselvyys. Onneksi Suomi on ollut edelläkävijä yleisessä ja yhtäläisessä äänioikeudessa!

Nyt on aika valita oman kotikunnan päätöksentekijät. Kunnissa päätetään meidän kaikkien arkipäivää lähimmistä julkisista palveluista ja elinympäristöstä. Edessä on monia tärkeitä päätöksiä. Ei ole yhdentekevää ketkä niistä ovat päättämässä.

Samalla kun valitsemme oman kotikunnan päättäjät, viestimme oman kantamme valtakunnan politiikkaan. Annetaanko ääni hallituksen suurkuntahankkeelle, joka mahdollisesti sisältää pakkoliitoksia ja palveluiden keskittämistä, vai keskustan kotikunta-maakunmallille? Keskustan vaihtoehto turvaa mielestäni parhaiten lähipalveluiden saatavuuden koko Suomessa, Hangosta Nuorgamiin. Keskustan vaihtoehdolla meillä on mahdollisuus saada rempallaan oleva sosiaali- ja terveydenhulto kuntoon. Se on julkisen sektorin talouden kestävyyden kannalta merkittävimpiä asioita.

Summasummarum: muista äänestää tänään - sillä todellakin on merkitystä!

PS. Kuopiossa hyvä numero painaa mieleen on 367 ;)

Kommentoi kirjoitusta.

Päivän positiivisempi valinta: takuu koulutuspaikasta peruskoulun päättäville

Lauantai 27.10.2012 klo 17:23 - Aleksi

Päivän positiivisempi valinta: takuu koulutuspaikasta peruskoulun päättäville!

Nuorten syrjäytyminen on yhteiskuntamme suurimpia ongelmia. Kuka jatkossa antaa hoivaa vanhuksille ja tekee teollisuuden työt? Pienistä ikäluokista meillä ei ole varaa yhteenkään syrjäytyneeseen - eikä erityisesti nuoren itsesnsä kannalta!

Töitä on vaikea saada, jos ei ole ammatillista tai ammattiin valmistavaa koulutusta. Jokaiselle nuorelle täytyy olla koulutuspaikka. Täytyy muistaa, että olemme kaikki erilaisia, joten tarvitsemme myös erityyppisiä koulutuksia. Osalle soveltuu paremmin kirjoista lukeminen, osalle käsillä tekeminen.

Koulujen ja oppilaitosten osalta yksi asia täytyy olla kristallin kirkas: meillä on nollatoleranssi koulukiusaamiselle ja väkivallalle!

Kommentoi kirjoitusta.

Päivän positiivisempi valinta: alennetaan lasten ja nuorten liikuntataksoja!

Perjantai 26.10.2012 klo 23:32 - Aleksi

Viimeisiä jo viedään, mutta ei hyydytä loppusuoralla!

On siis perjantaisen päivän positiivisemman valinnan vuoro: alennetaan lasten ja nuorten liikuntataksoja!

Liikunta on tärkeimpiä lenkkejä itsestä huolta pitämisessä. Hinta ei saisi olla kenellekään este harrastaa.

Joissakin kaupungeissa alle 18-vuotaiden liikuntapalvelut ovat ilmaisia. Pieni maksu on hyvästä, mutta taksojen alentamiseen meillä on varaa.

Lukemattomat urheiluseurat tekevät Kuopiossa valtavan arvokasta työtä liikuttamalla tuhansia kuopiolaisia lapsia ja nuoria. Annetaan heille oikea arvo!

2 kommenttia .

Monipuolisesti tontteja sekä taajamista, että maaseudulta

Torstai 25.10.2012 klo 20:21 - Aleksi

Päivän positiivisempi valinta: monipuolisesti tontteja asukkaille ja yrityksille sekä taajamista, että maaseudulta! 

Kuopion Keskustan Hyvän arjen Kuopio -kuntavaaliohjelmassa todetaan, että "jokaiselle kuopiolaiselle ja tänne muuttamaan haluavalle täytyy tarjota laaja kirjo erilaisia asumisen mahdollisuuksia; halusi sitten asua ruutukaava-alueella, lähiössä tai maaseudulla, väljästi tai tiiviisti. Tärkeää on hyvät liikkumisedellytykset, niin jalan, pyörällä, autolla ja bussilla kuin myös pyörähtäessä muualla junalla tai lentäen." 

En voisi olla tästä enempää samaa mieltä! Valinnanvaraa asumiseen ja jokaiselle sopiva vaihtoehto täytyy tosiaan löytyä. 

Jotkin poliittiset voimat haluavat ohjata asumista vain suuriin keskittymiin tiiviisti pääväylien varteen. Tätä perustellaan mm. ilmastosyillä, vaikka tuoreet tutkimukset kumoavat nämä perusteet. Maalla asuminen on usein vähäpäästöisempää kuin kaupungissa. Mutta vastakkainasettelun tielle ei tule lähteä. 

Jos Kuopio ei tarjoa monipuolisesti vaihtoehtoja, naapurikunnat ja muut Suomen kunnat kyllä tarjoavat. Meillä ei ole varaa menettää nykyisiä eikä tulevia kuopiolaisia pelkästään ideologisen tyhmyyden vuoksi! 

Samaisessa vaaliohjelmassa sanotaan myös oivasti, että Kuopio on kaupunginosiensa summa. Tässä yhteydessä nostetaan esille, että jokaisessa kaupunginosassa tulee olla eheä ja monipuolinen asumis- ja asukasrakenne. 

Tämä on ehdottoman tärkeä muistaa - se on yksi tärkeistä keinoista ennaltaehkäistä syrjäytymistä! Meidän täytyy muistaa myös kehittää vanhoja kaupunginosia, eikä keskittyä pelkästään uusien rakentamiseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Ravinteikasta lähiruokaa kouluihin, vanhuksille ja työntekijöille!

Keskiviikko 24.10.2012 klo 22:23 - Aleksi

On jälleen päivän positiivisemman valinnan vuoro.

Ja se on: ravinteikasta lähiruokaa kouluihin, vanhuksille ja työntekijöille!

Ruualla on iso merkitys terveyteen. Tuore lähiruoka on ravinteikasta. Sillä ennaltaehkäistään terveydenhoidon kuluja.

Samalla edistetään lähialueen taloutta ja työllisyyttä.

Kunnilla on iso rooli ruokahankintojen kilpailuttamisessa. Siinä tulee suosia kausituotteita.

Tämä satsaus kannattaa! :)

Kommentoi kirjoitusta.

Positiivisempi valinta: uusi uimahalli ja lisää sisäliikuntatiloja

Tiistai 23.10.2012 klo 23:42 - Aleksi

Tämän illan ohjelmaan kuului liikuntaväen vaali-ilta Forte Sportilla. Paneelikeskustelussa läsnä olleet ehdokkaat olivat varsin yksimielisiä liikunnan ja urheilun merkityksestä hyvinvoinnille ja vetovoimaisuudelle.

Sanoin keskustelussa, että liikuntapalvelut ovat "lainsuojattomia". Esimerkiksi salivuoron saaminen ei ole samalla tavalla subjektiivinen oikeus kuin päivähoitopaikan saaminen. Tiukassa taloustilanteessa, säästöjen ja priorisointien keskellä tämä vaatii päättäjiä, jotka ymmärtävät liikunnan merkityksen ja siihen satsauksen tärkeyden.

Illan teeman mukaisesti on myös päivän positiivisemman valinnan vuoro:
Kuopioon on saatava uusi uimahalli ja lisää sisäliikuntatiloja!

Tuleva neljä vuotta ovat isojen ratkaisujen aikaa myös liikuntapalveluiden osalta. Kuopion Niiralan uimahalli tulee käyttöikänsä päähän ja altaiden reunat vastaan. Tarvitsemme modernin ja tilavamman uimahallin.

Liikuntaväen viesti on selkeä: Kuopio tarvitsee lisää sisäliikuntatilaa. Lasten, nuorten, aikuisväen ja ikäihmisten liikuttamisessa rajat tulevat vastaan kun tiloja ei ole.

Ratkaisuja voi hakea myös pienistä investoinneista. Varastotilan saaminen Kuopio-hallin yhteyteen ei vaatisi paljoa, mutta vapauttaisi hallin tilaa siihen mihin se on tarkoitettu: urheilukäyttöön.

Messuhallin saaminen Kuopioon poistaisi ongelman, kun kaupallinen käyttö vie usean päivän tilat pois liikunnalta. Messuhallin toteuttajaksi tarvitaan tosin yksityinen toimija.

Taloustilanne huomioiden myös uimahallin ja sisäliikuntahallin osalta täytyy hakea yhteistyötä niin yrityksien, seurojen kuin myös oppilaitosten suuntaan (mm. yliopisto ja Savonia). Tällä hetkellä tutkinnassa on puolustusvoimilta vapautuva luolasto Neulamäestä.

Sisäliikuntatilojen ohella selkeä huolenaihe oli myös avustuksien ja kaupungin liikuntapalveluiden taksojen suhde. Hinnankorotukset samaan aikaan kun avustuksia leikataan tekee isoja lovia liikuntaseurojen toimintaan.

1 kommentti .

Jokaiselle tarjolle oppilaanohjauksen, opiskeluterveydenhuollon ja koulupsykologin palvelut

Maanantai 22.10.2012 klo 21:42 - Aleksi

Päivän positiivisemman valinnan vuoro!

Tämän illan nuorisovaltuuston järjestämän vaalipaneelin kunniaksi se on: Jokaiselle on tarjolla oppilaanohjauksen, opiskeluterveydenhuollon ja koulupsykologin palvelut.

Vaalipaneelin yksi pääteemoista oli nuorten syrjäytyminen. Korostin, että lähtökohtana tulee olla hyvät peruspalvelut päivähoidosta, perheiden tukemisesta (mm. kotiapu), hyvästä kouluympäristöstä ja harrastusmahdollisuuksista lähtien. Ongelmat syntyvät usein jo lapsuudessa.

Nuoruusiässä on kuitenkin myös vaiheita, jolloin tarvitaan erityistä tukea. Meillä ei ole varaa yhteenkään syrjäytyneeseen. Satsaukset oppilaanohjaukseen, opiskeluterveydenhuoltoon ja koulupsykologeihin kannattavat.

Tämäkin on yksi keino kohti syrjäytymisvapaata Kuopiota!

Kommentoi kirjoitusta.

Miksi hallitus pimittää sote-ratkaisua?

Sunnuntai 21.10.2012 klo 23:11 - Aleksi

Eilen Kuopion torilla sää suosi vaalikansaa ja paikalla olikin valtaisa määrä ihmisiä nauttimassa vaalihuumasta. Ruoka- ja muiden vaalitarjoiluiden lisäksi tarjolla oli tietysti iso määrä ehdokkaita esittäytymässä sekä mielenkiintoisia keskusteluja.

Sosiaali- ja terveyspalvelut (sote) puhuttivat toriväkeä. Moni ihmetteli minulle Kataisen (kok.) hallituksen venkoilua asiassa. Ei voi kuin arvuutella eikö hallituksella ole toimintakykyä ratkaista esitystään sote-palveluiden järjestämiseksi vai viivyttääkö hallitus tahallaan asian julkistamisen kuntavaalien yli. Kumpikaan ei ole kovin hyvä vaihtoehto.

Julkisuuden tietojen perusteella erityisesti demarit jarruttavat sote-uudistuksen julkistamista. On täydellistä äänestäjien aliarviointia ja päähän potkimista, ettei vaalien suurimpaan kysymykseen kerrota kantaa. Toivottavasti äänestäjät eivät hyväksy tällaista peliä ja antavat sen näkyä kuntavaalien tuloksessa.

Aikaahan uudistuksen valmisteluun on ollut rutkasti, joten hötkyilyn välttämiseen on turha vedota, kuten demarit ovat tehneet. Koko tilanne kertoo huonosta johtajuudesta niin pääministeri Jyrki Kataisen ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin osalta.

Tosin ei ole ihme, että hallitus sekoilee, kun se lähti alunperinkin tekemään kuntauudistusta "perse edellä puuhun". Ensin olisi tullut ratkaista sote-palveluiden järjestäminen ja vasta sitten on järkevää tarkastella kuntarakennetta. Kuntauudistuksen keväinen kuntakuulemiskierros oli turha, kun tietoa kuntien tärkeimpien palveluiden järjestämisestä ei ollut. Onko tietoa saatavilla syksyn uudella kuulemiskierroksella?

Demarit yrittävät vedota nyt siihen, että on tärkeämpää puhua palveluiden tuottamisesta ja saatavuudesta eikä rakenteesta. Tämä on surkea harhaustusyritys. Nämä asiat ovat naimisissa keskenään. Tässä kohtaa rakenteella on valtaisa merkitys sote-palveluiden tuottamiselle ja saatavuudelle, niin vaikea nykytilanne on pitkälti rakenteista johtuen.

Eero Heinäluoman tukiryhmällensä lähettämän kirjeen perusteella hallitus säilyttää sotepalveluiden rahoitus- ja järjestämisvastuun kunnilla. Kun hallitus haluaa myös yhdistää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon, on umpikuja valmis.

Vaikka hallituksen kaavailema 70 kunnan suurkuntahanke toteutettaisiin pakkoliitoksineen, eivät suurin osa uusista kunnista kykenisi silti yksin huolehtimaan terveydenhuollon kokonaisuudesta. Himmeleiden ja häkkyröiden sekasorto on valmis.

Keskustan kotikunta-maakuntamalli on kaikista selkein esitys sote-palveluiden järjestämiseksi. Ei ole yksinkertaisesti järkevää laittaa laajoja väestöpohjia vaativaa erikoissairaanhoitoa ja esimerkiksi päivähoidon järjestämistä samaan pakettiin. Tarvitaan välitaso ja tämä on selvästikin myös asiantuntijoiden ja tutkijoiden enemmistön mielipide. Sote-palveluiden järjestämisvastuu on selkeästi maakuntatasolla.

Keskustan mallissa ei tarvita kuntien pakkoliitoksia ja voidaan vähentää lukuisia kuntayhtymiä yhden katon alle. Se turvaa parhaiten lähipalvelut. Kotikunnan huolehtisivat tärkeistä arkisista palveluista, kuten päivähoito, peruskoulu, asuinviihtyvyyden hoito, kulttuuri ja liikuntapalvelut sekä huolehtisivat kunkin alueen elinvoimaisuudesta.

Tässä vielä tunnelmapaloja parin kuvan muodossa Kuopion torilta eiliseltä :)

pakattu_1.jpgpakattu_3.jpgpakattu_4.jpg

1 kommentti .

Vanhemmat kirjoitukset »